Previous Next

Predator VS Reaper

Afdrukken

Predator VS Reaper

Over het algemeen hebben we in het Westen 2 type Leger drones, de MQ-1 Predator en haar opvolger de MQ-9 Reaper. Wat kunnen deze drones en wat zijn de verschillen

MQ-1 Predator

De MQ-1 Predator is een drone in in dienst van het Amerikaanse leger sinds Juli 1995. De hoofdtaken van dit type drone bestaat uit het het uitvoeren van verkenningen waarvoor de Drone is uitgerust met Camera`s en infrarood beelden. Deze beelden zijn direct vanaf het grondstation zijn te bekijken, de Predator kan ook eventueel ingezet worden voor aanvallen. Voor het uitvoeren van aanvallen zijn de Predators uitgerust met 4 onder de vleugel hangende 45 KG wegende Hellfire-raketten die met een lengte van 163 cm  een snelheid halen van 1530 km/h, Deze raketten worden ook gebruikt op Nederlandse Apache gevechtshelikopters.

 De aandrijving van deze drone gebeurd door 4 cilinder brandstof motor die met een kracht van 115 PK  een achter rotor aandrijft en de drone met een maximale snelheid van 212 km/h kan voortbewegen

 

 

 

 

 MQ-9 Reaper, 2007

De MQ-9 Reaper is de grotere en verbeterde opvolger van de MQ1 Predator. De Reaper had in 2001 zijn eerste vlucht, alsnog heeft het tot 2007 geduurd tot de Reaper officieel in gebruik werd genomen, de verwachting is dat deze drones tot 2030 in actieve dienst kunnen blijven.

 

  De taken van deze drones zijn net als de predator het verkennen van gebieden en wanneer het  nodig     word geacht een aanval uit te voeren op een gronddoel. Om aan deze taak te kunnen voldoen bezit de(standaard) Reaper 4  binnenboord wapen bergingen en 2 buitenboord bergingen. De Reaper is in vergelijking met de Predator beter in staat  tot het verzamelen van inlichtingen.  Naast het     verschil in grote en gewicht valt uiterlijk vooral op dat de Reaper boven 2 stuurvinnen heeft ipv onder       wat de Predator heeft.

  

 

 

                                    

 Nederlandse Aankoop Reaper

Nederland is van plan om 4 Reapers  met speciale grondzoekradar aan te schaffen voor het nog op te richten UAV 306 squadron en te stationeren op vliegbasis Leeuwarden. Voor de 4 Reapers zal 1 grondstation en geen wapens worden aangeschaft.

(Opmerking: i.v.m. bezuinigingen is de aankoop uitgesteld)  Foto: de Reaper,